Energie toeslag

Als glassector zijn we de afgelopen jaren meer dan bekend geraakt aan het fenomeen prijsverhoging en weten hier ook goed mee om te gaan, het vervelende van het principe “energietoeslag” (en hierin verschilt dit verhaal wezenlijk met een reguliere prijsverhoging) is dat deze kostenpost geen zekerheid is op het moment van offerte stadium. De hoogte van de toeslag evenals of fabrikanten de toeslag wel of niet in rekening gaan brengen is lastig van te voren in te schatten, dit wordt iedere maand opnieuw door de fabrikant bepaald. AGC (als voorbeeld) gaf als eerste aan dat ze deze toeslag iedere derde laatste werkdag vd maand voor de maand erop zullen vastleggen (ondertussen is dit voorbeeld geknipt en geplakt geworden door de hele glasindustrie). Het te betalen bedrag wordt vastgesteld volgens een staffel (zie afbeelding hieronder) en wordt vast gezet op het moment van de bestelling. Fabrikanten stellen dat zolang de TTF-gasprijs onder de € 80,00/MWh blijft er geen toeslag wordt berekend, als de gasprijs hier overheen gaat zal het glas duurder worden volgens onderstaande staffel.

Bij de reguliere prijsstijgingen die we afgelopen jaar bijna maandelijks voor de kiezen kregen kon je nog het e.e.a. incalculeren, de prijsstijging werd immers over het algemeen van te voren aangekondigd met een afgesproken ingangsdatum. Deze prijsverhoging (lees energietoeslag) kan je van te voren niet afspreken met de klant omdat we simpelweg niet weten wat de gasprijs volgende maand gaat doen!

Rekenvoorbeeld;

Stel je hebt 1 ruit met een afmeting van 1.00,0 x 1.00,0 met een samenstelling van 4/15/5 (deze ruit weegt dan 22,5kg); Dit ruitje zal bij een gasprijs van € 81,00/MWh maar liefst € 1,17 duurder worden, die € 1,17 kan je onmogelijk van te voren berekend hebben en deze zal je dan iedere keer bij een opdracht (dat is het moment dat je erachter komt) los moeten berekenen en door moeten berekenen aan de klant. Voor 1 ruitje is dit allemaal niet zo spannend, voor een hele woning of een project is dit echter een volledig ander verhaal!

De gemiddelde maandelijkse (month-to-date) aardgasprijs volgens de Nederlandse TTF Natural Gasprijs is hier te raadplegen. De energietoeslag wordt bepaald volgens onderstaande tabel:

Vanaf 1 januari attenderen wij al onze klanten op deze “energietoeslag”, bij een opdracht zal u van ons een order bevestiging ontvangen met de voor U van toepassing zijnde energie toeslag daarop! (let op deze kan verschillen met een eerder gemaakte offerte of prijs afspraak, de energietoeslag die op de orderbevestiging staat is lijdend en bepaald het uiteindelijke factuurbedrag)